De Gouden Eeuw in 500 portretten, taferelen en analyses

28 October 2022

Onder redactie van Willem Frijhoff, Catherine Secretan & Andreas Nijenhuis-Bescher.

Hoe omstreden de term Gouden Eeuw ook is, in de zeventiende eeuw zelf was deze al volop in gebruik, bij de Nederlanders zelf en bij de talloze buitenlanders die ons land bezochten. De Republiek onderscheidde zich door vernieuwingen op de meest uiteenlopende gebieden: politiek met zijn republikeinse systeem, technisch met zijn inpolderingen, economisch met zijn bankinstellingen, artistiek met zijn wereldberoemde schilders, en religieus met een tolerantie die destijds uitzonderlijk was.

De Gouden Eeuw in 500 portretten, taferelen & analyses geeft een levendig beeld van deze unieke periode aan de hand van meer dan 500 bijdragen, geschreven door meer dan 130 specialisten, die alle terreinen bestrijken: van slavenhandel tot Bijbeluitleg, van koloni├źn tot schilderkunst, van oorlogen tot kaasmakerij, van overstromingen tot scheepsbouw, van schaatsen tot de radicale Verlichting. Beknopte biografie├źn van filosofen, kunstenaars, historische figuren en vooraanstaande families, en geschreven portretten van de belangrijkste Nederlandse steden, maken dit kleurrijke portret van de Gouden Eeuw compleet.

Elke bijdrage gaat vergezeld van een schitterende, soms paginagrote, kleurenafbeelding. Ook zijn speciaal voor het boek nieuwe, op de laatste stand van de wetenschap gebaseerde kaarten getekend.

Een meer up-to-date en omvattend beeld van de Gouden Eeuw is de komende decennia niet te verwachten.

Deze uitgave bestaat uit twee banden.

New Publications